Križni put u Saborskom zbog jake kiše održan u crkvi

Križni put u Saborskom zbog jake kiše održan u crkvi

U Saborskom održan Križni put u čast i slavu svih naših mučenika. Križni put je zbog iznimno jake kiše održan u crkvi, a ne kao prethodnih 6 godina na vanjskom Križnom putu od masovne grobnice pa do Križevca u dužini od 2 km. Križni put i misno slavlje je predvodio pop Antun Luketić.

(Saborsko, 1.9.2012.I.M.) - Danas je u Saborskom, već sedmi put, sedmu godinu za redom, održan Križni put u čast i slavu svih naših mučenika. Križni put je zbog iznimno jake kiše održan u crkvi, a ne kao prethodnih 6 godina na vanjskom Križnom putu koji se proteže od masovne grobnice pa do velikog križa na brdu Alanu (Križevcu) u dužini od 2 km. Križni put i misno slavlje je predvodio pop Antun Luketić župnik i čuvar Svetišta Gospe od Čudesa iz Oštarija uz suslavlje našeg župnika fra Slavka Antunovića. Zbog jake kiše i grmljavine nestalo je struje tako da smo pobožnost Križnog puta i Sv. Misu slavili u "polumraku" naše crkve.
       Pop Antun Luketić je u svojoj propovijedi usporedio naš hrvatski narod sa starozavjetnim židovskim, koji je podnio veliku patnju i žrtvu kad je odlučio, uz pomoć Božju, predvođen Mojsijem izaći iz egipatskog ropstva i potražiti slobodu u obećanoj zemlji. Hrvatski narod je u svojoj teškoj povijesti često patio i stradao kad se god odlučio boriti "Za Krst časni i slobodu zlatnu".

Križ nam je najveća snaga i jedino se u ozračju križa možemo osnažiti i okrijepiti, kako je uostalom rekao i biskup Bogović na proslavi Dana hrvatskih mučenika na Udbini „Mi nećemo slaviti ničiju pušku nego i dalje križ, ni pušku pobjednika ni poraženih, već i dalje želimo slaviti križ".

Imamo gorka iskustva u nedavnoj prošlosti iz vremena komunističke vladavine kad je veliki broj Hrvata podnio mučeništvo samo zbog svoje želje za slobodom, a najsvježije su rane iz Domovinskog rata kad su Hrvati odlučili oživotvoriti stoljetni san svojih predaka slobodnu i samostalnu Hratsku, našoj generaciji je to konačno uspjelo ali uz veliku žrtvu koji ne smijemo zaboraviti.

Nedavno smo proslavili Dan hrvatskih mučenika na Udbini, danas ovdje slavimo mučenike Saborskog kojih je ne mali broj koji su trpili i ginuli za slobodu svog hrvatskog naroda, zato se sjetimo riječi biskupa dr. Mile bogovića izrečenih 25.08.2012. na Udbini:

"Moralna je obveza našeg naraštaja da se svima onima kojima je bilo pogaženo svako ljudsko dostojanstvo, pa čak i pravo na grob, izgradi na Krbavskom polju, podno CHM, zajedničko grobište ili grob? Završit ću riječima Ivana Pavla II. „Nemojte prepustiti zaboravu one koji su pretrpjeli mučeništvo!" Ni one iz vaših obitelji, ni one iz našega naroda."

Pop Ante Luketić je na kraju svoje propovijedi upoznao naše vjernike s programom župa Ogulinskog dekanata pod nazivom "Od Udbine do Tržića" u koji je uključen i današnji križni put u Saborskom.

"Potaknuti dosadašnjim neumornim nastojanjem oca Biskupa u zalaganju za ispravno vrednovanje žrtve i njezinog prava na vlastiti grob, te pozivom Komisije za hrvatski martirologij župnicima i župnim pastoralnim vijećima da se aktivno uključe u traženje tragova mučeništva na našim prostorima, više župa Ogulinskog dekanata povezalo se u zajedničkom programu pod nazivom "Od Udbine do Tržića Tounjskog". Od proslave Dana hrvatskih mučenika 25. kolovoza na Udbini, do Sv. Mihovila, 29. rujna u Tržiću, organizirano je u spomen na žrtve Ogulinskog kraja osam zajedničkih molitvenih susreta prvenstveno na mjestima stradavanja žrtava komunističkog poslijeratnog progona te Domovinskog rata".

Pop Ante se na kraju mise zahvalio našim hodočasnicima koji su za Uočnicu Velike Gospe pješačili u svetište Gospe od Čudesa u Oštarije pa je zato kako je rekao osjećao potrebu da uzvrati posjet nama u Saborsko, s nadom da i ubuduće suradnja i povezanost naših župa bude još čvršća.

Fra Slavko se zahvalio popu Anti za predvođenje današnje sv. mise i najavio mogućnost da, kad to vrijeme dozvoli, održimo molitvu Križnog puta na brdo i tako nadoknadimo današnje "neodržavanje" istog zbog lošeg vremena.
Foto reportažu pogledajte klikom na www.saborsko.net

Ive Matovina 

Povratak

informacije

Župni ured Uznesenja Blažene Djevice Marije
Gospe od Čudesa 7, Oštarije
47300 Ogulin
vlč. Mario Vazgeč
E-mail: gospaodcudesa@gmail.com
Telefon: 047/584-070

Raspored Sv. misa:

Radnim danom:
17.30 sati krunica, 
18.00 sati sv. misa

Nedjeljom i blagdanom:
Modruš u 8:00 sati,
Cerovnik u 9:30 sati,
Svetište Gospe od Čudesa u 11:00 sati.

Podložno promjenama, za točniju informaciju pratite župni listić.
 

     Linkovi:


OS-Ostarije.jpg

Ostarski-glagoljasi.jpg

DVD-Ostarije.jpg

©2011 Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Oštarije. Sva prava pridržana.